مقدمه
یکی از دغدغههای مهم علمی برای دانشجویان در آغازین دهههای قرن بیستویکم، چگونگی مطالعه و بررسی منابع علمی و استفاده از اینترنت به مثابه ابزاری علمی است. اینکه چگونه میتوان با توجه به حجم انبوه منابع علمی، سره را از ناسره شناخت و امکان یادگیری خلاقانه و بهرهگیری علمی را افزایش داد؟ شیوههای مطالعه و یادگیری خلاقانه کداماند؟ چگونه میتوان از میان سیل انبوه سایتهای اینترنتی، به مطالب و موضوعات مورد نیاز دسترسی پیدا کرد؟ شیوه مؤثر جستجوی علمی در اینترنت، نیازمند چه ابزارها و روشهایی است؟
این کتاب با هدف تهیه منبع درسی برای دانشجویان محترم علوم سیاسی تهیه شده که در قالب درس «شیوههای مطالعه و یادگیری و کاربرد اینترنت در پژوهش» به ارزش دو واحد آموزشی در دوره کارشناسی ارائه میشود. هدف اصلی در این کتاب، انتقال مهارتهای آموزشی لازم برای کسب حداکثر بازدهی از مطالعه و یادگیری شیوههای مؤثر جستجوی علمی در اینترنت میباشد. آگاهی از شیوههای مطالعه بهینه، نحوه سازماندهی مطالب و ثبت آن در حافظه و استفاده از شیوهها و سیستمهای یادگیری آگاهانه و نحوه جستجوی علمی در اینترنت محور اصلی مباحث این کتاب است. مفهوم شیوه مطالعه و یادگیری ناظر بر مهارت یافتن در مطالعه و افزایش بازدهی در مطالعه از طریق انتخاب برخی روشها و تکنیکهای مشخص میباشد؛ مجموعه تکنیکها، فنون و هنرهایی که میتوان با توسل به آنها بازدهی بیشتری از مطالعه کسب کرد. بنابراین، این کتاب بیش از آن که شایسته خواندن باشد، باید شایسته فهمیدن و درونی کردن مطالب گفته شده باشد.
شایسته است از لطف و عنایت جناب آقای دکتر شیری و همکاران محترم ایشان در دفتر نشر میزان قدردانی کنم که با رویکردی متعهدانه، به اعتلای رشتههای حقوق و علوم سیاسی میاندیشند. همکاری و مساعدت همیشگی همسرم دکتر بهاره سازمند و بارقههای امیدی که در چشمان نافذ دختر عزیزم نگین، هویداست، مرا در انجام این پژوهش یاری رسانده است. امید است این کتاب بتواند سهمی در ارتقای رشته علوم سیاسی و پیشرفت فکری اینجانب و دانشجویان محترم داشته باشد.
علی اشرف نظری
بهار ۱۳۹۲